Wij zorgen voor uw veiligheid, van A tot Z

Gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek

Ontdek hoe Access u kan helpen bij het onderzoeken van ongevallen, begeleiden van gesprekken met de Arbeidsinspectie en implementeren van verbeterplannen.

  • Veiligheid zonder zorgen
  • Investeren in veiligheid loont
  • Eén partner voor al jouw veiligheidsuitdagingen

Ongevalsonderzoek – werkgeversrapportage

Per 1 oktober 2020 is de Nederlandse Arbeidsinspectie gestart met de gedifferentieerde aanpak van ongevalsonderzoek. Afhankelijk van de aard van het letsel van het slachtoffer, de mate waarin de werkgever de arbeidsomstandigheden op orde heeft en de typering van het ongeval, wordt gekozen voor één van de vier werkwijzen. Het komt steeds vaker voor dat de werkgever zelf het ongeval moet onderzoeken en een verbeterplan moet indienen. Het ongevalsonderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de achterliggende oorzaken zijn. In het verbeterplan wordt beschreven hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden en de veiligheidscultuur binnen het bedrijf verbeterd kan worden. Dit wordt de werkwijze werkgeverrapportage op vrijwillige basis genoemd. 

Wat kan Access voor u betekenen?
Wij kunnen u van dienst zijn met het onderzoeken van het ongeval, begeleiden van gesprekken met de Nederlandse Arbeidsinspectie, opstellen van een verbeterplan / werkgeversrapportage, implementeren binnen het bedrijf, etc.

Kenniscentrum artikelen