Wij zorgen voor uw veiligheid, van A tot Z

Waarom is een Arbobeleid belangrijk?

17-07-2023

Het Arbobeleid, samen met de Arbowet, speelt een cruciale rol bij het waarborgen van gezonde en veilige werkomstandigheden. Terwijl de wet alle regels in detail beschrijft, richt het beleid zich op de praktische uitvoering van die wet. Bent u soms geïrriteerd door de vele wetten en voorschriften die door de overheid aan ons worden opgelegd? Vraagt u zich af wat het werkelijke nut is van het Arbeidsomstandighedenbeleid? Lees dan verder, Access.Safety staat klaar om uw vragen te beantwoorden!

Het belang van een goed Arbobeleid voor het hele bedrijf

Laten we beginnen met een belangrijk voordeel van een goed arbobeleid: bewustwording. Door bijvoorbeeld de risico’s van werkzaamheden vast te leggen en te beschrijven hoe deze kunnen worden voorkomen, worden werknemers zich meer bewust van arbeidsveiligheid. Ze gaan meedenken en opletten: “Mijn collega vergeet zijn veiligheidsbril, ik moet hem daarop wijzen” of “Waarom gebruiken we eigenlijk altijd deze methode en niet die andere?”. Het opstellen en uitvoeren van Arbeidsomstandighedenbeleid zorgt ervoor dat goede arbeidsomstandigheden een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden.

Het belang van Arbobeleid voor werkgevers

Misschien denkt u dat Arbobeleid alleen belangrijk is voor werknemers, maar dat is niet helemaal juist:

  • Het voorkomt dat u persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval met een werknemer.
  • Uw werknemers presteren beter.
  • Klanten kiezen eerder voor uw bedrijf, omdat ze weten dat alles goed geregeld is.

Op deze manier voorkomt Arbobeleid veel problemen. Als u kunt aantonen dat u alles hebt gedaan om uw werknemers te beschermen op het werk, hoeft u hopelijk geen schadevergoeding te betalen als er toch iets gebeurt. Maar het tweede en derde punt zijn eigenlijk nog belangrijker: een goed Arbobeleid zorgt voor gemotiveerde werknemers en tevreden (en hopelijk terugkerende) klanten. En dat is toch wat iedereen wil?

Het belang van Arbobeleid voor werknemers

Als alles goed is geregeld, profiteren werknemers evenveel (of misschien zelfs meer) van uw Arbobeleid:

  • Ze kunnen veilig en gezond hun werk doen.
  • Ze kunnen zo lang mogelijk hun favoriete werk blijven doen.
  • Ze voelen zich gewaardeerd omdat er rekening wordt gehouden met hun persoonlijke wensen.

Access.Safety is uw expert op het gebied van Arbobeleid

Is het nu duidelijker waarom Arbobeleid zo belangrijk is? Wij hopen dat u beseft dat de Arbowet niet zomaar een wet is. Het is van essentieel belang voor de productiviteit, een veilige werkomgeving, uw bedrijf in het algemeen, uw werknemers en uw persoonlijke aansprakelijkheid. Kan Access.Safety u helpen bij het opstellen en uitvoeren van uw Arbobeleid? Met tientallen jaren ervaring op het gebied van arbeidsveiligheid, up-to-date kennis van de nieuwste wet- en regelgeving en altijd op maat gemaakte oplossingen, staan wij voor u klaar. Neem nu contact met ons op en breng uw Arbobeleid weer op orde!

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het de expert

Jan
Hoger veiligheidskundige (HVK) gecertificeerd arbo-kerndeskundige Hobéon SKO nr. 39044

Gerelateerde artikelen