Wij zorgen voor uw veiligheid, van A tot Z

Wanneer moet ik de RI&E laten toetsen?

17-07-2023

Verschillende redenen voor toetsing

Waarschijnlijk weten veel ondernemers wel dat het verplicht is een RI&E te laten toetsen als ze meer dan 25 werknemers in dienst hebben. Maar weet u wat de Arbowet verstaat onder 25 werknemers? Access.Safety legt het u graag uit.

Wie reken ik mee binnen mijn bedrijf?

De eis voor toetsing van een RI&E is het in dienst hebben van meer dan 25 werknemers. Eigenlijk dekt het woord ‘werknemers’ hier niet helemaal de lading, want de Arbowet rekent ook bijvoorbeeld ingehuurde ZZP’ers, uitzendkrachten en stagiaires mee in dit aantal. Sommige instanties spreken dan ook liever van het aantal ‘personen’ dat werk verricht voor uw bedrijf. Rekent u op die manier meer dan 25 ‘werknemers’ bij uw bedrijf? Dan moet u de RI&E laten toetsen.

Soms moet uw RI&E herzien worden

Een RI&E heeft alleen zin (en is alleen geldig) als hij actueel blijft. Gebeurt er dus iets wat invloed heeft op de arbeidsomstandigheden van u en uw werknemers? Komen er bijvoorbeeld nieuwe taken bij, of is er sprake van een verbouwing of verhuizing? Dan is het hoog tijd de RI&E te herzien én opnieuw te laten toetsen. Verandert er weinig binnen uw bedrijf op het gebied van arbeidsveiligheid? Dan willen we u dit advies meegeven: lees de RI&E om de zoveel jaar zorgvuldig door. Wie weet vallen er dan toch dingen op die al lang niet meer van toepassing zijn voor uw bedrijf.

Uitzonderingen en aanvullingen op de toetsing

Als je echt diep in de wet- en regelgeving rondom de RI&E duikt, kom je steeds meer uitzonderingen en aanvullingen tegen. Bijvoorbeeld dat een certificering zoals de VCA aanvullende eisen stelt aan hoe vaak een RI&E moet worden getoetst. Als werkgever hoeft u die regels echt niet allemaal op een rijtje te hebben, dat is de taak van een arbospecialist zoals Access.Safety. Mogen wij u voortaan helpen met het schrijven en toetsen van de RI&E en het daarbij behorende Arbobeleid?

Onze RI&E is inclusief toetsing

Bij Access.Safety combineren we het maken van een RI&E altijd met het toetsen ervan. Dit vinden wij logisch, want zo garanderen wij een praktisch document van de beste kwaliteit. Een evaluatie en inventarisatie van arbeidsrisico’s waar u echt wat aan heeft, onder alle omstandigheden. Na het schrijven van de RI&E door één van onze Middelbaar Veiligheidskundigen wordt deze altijd beoordeeld door onze Hoger Veiligheidskundige. Erg handig, want deze persoon weet precies wanneer er andere arbokerndeskundigen bij de RI&E moeten worden betrokken. Mag Access.Safety uw bedrijf helpen bij het (her)schrijven en toetsen van de RI&E? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het de expert

Jan
Hoger veiligheidskundige (HVK) gecertificeerd arbo-kerndeskundige Hobéon SKO nr. 39044

Gerelateerde artikelen